Legenda głosi, że nie ma osoby, która nie lubi kuchni włoskiej. Ta sztuka kulinarna z południowej Europy jest jedną z najbardziej popularnych na całym świecie, jak i najpyszniejszych. Co tak naprawdę cechuje te dnia i dlaczego zyskały one tak ogromy fenomen?

Przede wszystkim, chodzi o jakość lokalnych składników. Włochy, jako kraj charakteryzujący się podzwrotnikowym, ciepłym klimatem, obfituje w bogatą roślinność. Lokalne warunki atmosferyczne sprzyjają uprawom pomidorów, oliwek, cebuli czy czosnku, które stanowią podstawę właściwie każdego włoskiego dania. Mieszkańcy lubią celebrować domową, przytulną aurę, co również przekłada się na nawyki żywieniowe. Najbardziej cenione jest wykorzystywanie składników pochodzenia lokalnego, czyli z własnych hodowli lub bliskiego otoczenia. Stąd u Włochów narodził się zwyczaj przygotowywania autorskich wyrobów. Bardzo popularne jest robienie własnych makaronów, różnych serów, no i oczywiście wszelkiego rodzaju sosów na bazie pomidorów i czosnku (często z własnego podwórka).

Każdy włoski region nieco różni się od siebie kulinariami, jednak większość popularnych dań znajdziecie na terenie całego kraju. Poza tradycyjnym makaronem, warto spróbować innych dań na bazie ciasta: ravioli (podawane z nadzieniem w środku, najczęściej serem ricotta), gnocchi (kluski ziemniaczane, zwykle z sosem pomidorowym lub bazyliowym pesto), tortellini (małe pierożki z nadzieniem serowym, mięsnym lub grzybowym, również serwowane z sosem). Tradycyjna pizza – powinna składać się (obowiązkowo!) z cienkiego ciasta oraz mozarelii z bawolego mleka. Główną rolę powinny grać dodatki znajdujące się na wierzchu pizzy, które dodaje się już wedle własnego uznania. Odwrotnie będzie w przypadku focacci, gdzie to ciasto jest istotniejsze i jest go o wiele więcej. To klasyczny, gruby chleb z ziołami i pomidorkami koktajlowymi na wierzchu. Nie można zapomnieć o spróbowaniu potraw z rybami i owocami morza, zwłaszcza jeżeli będziemy wybierać się do miejscowości nadmorskiej.

Włosi uwielbiają zakończyć posiłek słodkim akcentem, stąd szeroka gama tamtejszych deserów. Możemy zatracić się w tiramisu (ciasto z biszkoptami, kawą i słodkim serkiem mascarpone), cannolii (rurki nadziewane kremem na bazie ricotty) czy panna cotta (deser ze śmietanki podawany ze świeżymi, sezonowymi owocami). Warto zaznaczyć, że we Włoszech królują też słodkie śniadania. Dzień zwykle rozpoczynany jest wypiekami z ciasta francuskiego z konfiturą lub czekoladą, a do tego niezbędną filiżanką kawy, której picie również jest ważnym zwyczajem.

Tak wielka różnorodność smakowa, ale zarazem i uniwersalność kuchni włoskiej, sprawia, że praktycznie wszyscy ją uwielbiamy. Prawdziwe, lokalne smaki, przygotowywane z dopracowaniem każdego szczegółu smakowego, to właśnie to, co przyciąga nas na kulinarne południe Europy.

Dania włoskie są smaczne, zatem warto przemycić je do weselnego menu.

Jeśli planujesz wesele, zachęcamy Cię do skorzystania z usługi kompleksowej organizacji przez naszą agencje.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *